About

Hello from Denmark.

This is a Blog that I promised myself to make if I was so lucky to get my ‘hands’ on a Czech dog.

This is to share my expectations and knowledge with others.

I know that the CsW is not a beginners dog but I’m no beginner either so this is going to be an amusing and giving experience.

Join the adventure of Pandora & co.

9 responses

25 10 2009
Regitze Ussing

Kære Pandora og Co.

Jeg skriver på dansk, da jeg kan se, at I bor i Danmark.

Jeg synes, at din race både er interessant og meget spændende. Jeg har selv to dobermanns, der ligeledes er en krævende race.

Selvom der forhåbentlig er mange år til, at jeg skal have ny hund, så kunne jeg godt overveje, at anskaffe mig en ulvehund næste gang. Dog kunne jeg godt tænke mig, at vide meget mere om racen. Vil du kunne hjælpe mig?

Mvh.
Regitze Ussing

26 10 2009
chezvlciak

Hej Regitze
Tja hvad kan jeg fortælle.
I standardinformation om racen står at den (Tjekkoslovakisk Ulvehund) er mistroisk af natur. Den er langsom ved indlæring, er selvstændig og førerafhængig.
I seks år inden jeg fik Pandora, havde jeg mødt den Tjekkoslovakiske Ulvehund på en udstilling og jeg faldt for den ved første øjekast. Jeg læste, hvad jeg kunne om racen, hvilket på dansk er utrolig begrænset! Jeg har haft Schæfere det meste af mit liv, men er ked af at racen er blevet så indavlet at et eksemplar uden HD efterhånden er en mangelvare. Så ulvehunden var i høj grad en hund efter mit hoved. Det var dog ikke uden en vis nervøsitet, jeg alligevel afventede Pandora da, jeg først havde ‘bestilt’ hende, som det måske også kan anes i mine første Blogs. Men set i bakspejlet synes jeg ikke hun har været det mindste besværlig, i hvert fald ikke mere end mine Schæfere har været. Hun er glad for andre mennesker og hunde og så sent som i morges sagde jeg til min kæreste: “Hun er for nem, der må være noget galt.”
Pandora er dog kun et halvt år gammel og selvfølgelig kan hun ændre sig, men hun har fået et godt grundlag. Jeg kan mærke en lille forandring hos hende, efter jeg er begyndt at klikkertræne, og i det hele taget bruger mere belønning end udskældning. Hun er blevet endnu gladere og endnu mere medgørlig. (Og det er blevet sjældent, at vi råber op for at skælde ud). Som Dobermann-ejer (skøn hund i øvrigt)er du vant til hunde, der kræver lidt ekstra, så på den front behøver du ikke være nervøs for om du kan ‘styre’ en ulvehund. Hvis du omvendt plejer at bruge en meget ‘kontant’ (hård) opdragelsesmetode, dur den ikke rigtig til ulvehunden. Pandoras kropssprog er meget tydeligt ulvekropssprog, så derfor giver det rigtig god mening at læse om ulve i den forbindelse.
Roger Abrantes’ bøger er gode fordi han tager udgangspunkt i ulven.
Og så gider hun altså ikke gøre tingene om og om igen. Tre gange er fint, så er det ikke sjovt mere. Så må man vente til næste dag.
Hun kan nu være alene hjemme, selv om racen er kendt for ikke at kunne.
Hun bliver på vores grund (for det meste), selv om racen er kendt for at stikke af. Det hele afhænger af opdragelsen, og hvor positiv en oplevelse det er for hunden at adlyde.
Der er dog ting som kan skabe problemer: Forskellige træningssituationer som kræver at hunden giver hals. Det vil Pandora ikke. Hun kan gø, men gør det sjældent. Hun vil hellere lave protesthyl.
Spor: Pandora elsker at gå spor. Afslutningen er hende underordnet, hun ville bare ønske at sporet var længere, derfor kan det være svært at få hunden til at markere slutningen, men jeg kender også én som har opnået fantastiske resultater på spor med sin tjekke.

Det er dog alligevel ikke en hund jeg ville anbefale begyndere, for ligesom Dobermann, Rotweiler og visse Molosser og Terrier, kræver den at man er konsekvent samt en god, værdig og inspirerende leder. (Det kræver Chihuahua også, men den kan man bare komme i tasken, hvis man ikke gider opdrage den.)
Hvis du har brug for at vide mere, når du engang nærmer dig tidspunktet for ny hund, så er du velkommen til at kontakte mig. Tjekkoslovakisk Ulvehund er også registreret i DKK ved racerepræsentant Rolf Larsen, så her vil du også kunne få mere information.
Du kan også læse rigtig meget om ulvehunden på: wolfdog.org som er den største internetside jeg kender.

Det blev et lang svar, håber du kunne bruge det til noget.

Venlig hilsen Kim

28 10 2009
Regitze Ussing

Hej igen Kim.

Tak for dit svar.

Nej, jeg er egentlig ikke nervøs over “udfordringen”, hvis jeg skulle vælge at skifte til denne race.

Jeg kan da også læse, at ulvehunden har dét tilfælles med dobermannen, at man absolut ikke må bruge magt. Man opnår først dens respekt ved sit lederskab på den gode måde og, at man skal være konsekvent i sin opdragelse.

Jeg har trænet rigtig meget hund. Min tæve har opnået en IPO2. Desværre gik hun hen og fik en led-skade. Hende fik jeg fra Italien efter nogle blodlinier, som jeg var interesseret i. Han hunden overtog jeg, da den tidligere ejer ikke kunne styre ham og ville aflive ham. Han har været en stor udfordring, og er det stadigvæk. Det vidste jeg sådan set godt med hans blodlinier. Han har meget høje drifter og kan absolut ikke lide andre hunde. Men han er tilgengæld verdens mest trofaste og taknemmelige hund. Jeg har aldrig rigtig kunnet træne ham på konkurrence niveau. Han har for mange “fluer” i hovedet.

Tilgengælde træner jeg lydighed dagligt og spor et par gange om ugen. C-arbejde får han kun lov til en gang i mellem, hvis en figurant plager mig om, at få lov at løbe ham. Han er nemlig født til c-arbejde. Dog skåner jeg ham, så det ikke bliver for meget. Vil gerne have ham i nogle år endnu.

Grunden til at jeg overvejer en ulvehund er, at den er meget smuk, ligesom Dobermannen. Jeg så et par stykker i Tyskland i efterårsferien, og blev meget facineret af dem.

Dog overvejer jeg altid nøje, hvilken hund jeg skal have, hvilke linier. Laver i det hele taget et stort arbejde for at finde den rette hund. Jeg går også udfra, at en ulvehund ikke bare er en ulvehund? Her er det vel også forskellige blodlinier? Eller hvad? Jeg tænker på brugs- eller udstillingslinier?

Jeg har læst en del om ulvehunden allerede. Dét der springer mig i øjnene er, at den stikker af? Er det nok, at indhegne sin have, selvom den kan springe over de typiske 1.80 cm, som et hegn typisk er?

Er der overhovedet noget vagthund i den? Det er desværre et minimumskrav fra min side.

Du skriver, at du bruger godbidder/klikkertræning. Vil racen ikke kunne trænes på bold?

Selvom dobermannen er meget selvstændig, vil den godt arbejde.

Hvad siger du?

Du har selv haft schæfer. Den race vil gerne arbejde. Tror du, at du får det samme gode forhold til en ulvehund arbejdsmæssigt eller har du bare nogle helt andre forventninger til det?

De bedste hilsner
Regitze

28 10 2009
chezvlciak

Reply shortned. Next blog will contain subjects from these e-mails.

Hej Regitze

Det lyder som om du har nogle spændende og dygtige hunde. Jeg har det med selv at falde for de lidt ‘umulige’ som din hanhund.

Mht. ulvehunden.
Den er, som du selv skriver, kendt for at stikke af. Pandora er ca. 58 cm høj nu. Foran vores indkørsel har vi et sølle hegn på ca. 60 cm. Hun kan sagtens springe over, men hun gør det ikke. Der er også andre steder i haven, hvor hun kan komme ud, men det sker sjældent.

Blodlinjer
Hmm, jeg har ikke gået så højt op i det, fordi jeg ville have en hvalp af de opdrættere jeg mødte for 6 år siden og det har jeg fået. Det var mig meget magtpåliggende at opdrætterne var gode til at håndtere og have fysisk, kærlig kontakt med hvalpen i en tidlig alder, allerede fra fødslen. Pandora er fra en kennel, og jeg tror man kan få en meget forskellig hund afhængig af, om den er scocialiseret mest på mennesker eller mest på andre hunde.

Brugshund
Pandora virker meget ‘all round’, måske fordi hun er meget lidt frygtsom.

Vagthund
Jo, jeg ser ikke noget problem i at opdrage Tjekken til at fungere som vagthund. Det med at de elsker alle og derfor ikke er gode vagthunde, kommer vist lidt an på situatuonen. Pandora blev trængt op i en krog her for nylig, og hun reagerede ved at knurre, så noget vagthund er der da i hende.

Klikkertræning
Jo du kan sagtens bruge bold eller kaninskind eller noget andet. Pandora er ikke så madglad, så for hende er ros tit nok. Hun er meget nem at få til at fungere på ros, det betyder meget for hende.

Arbejdshund
Jeg var roligt afventende da vi fik Pandora. Jeg ville ikke sammenligne hende med Shæferne, så jeg har hele tiden taget udgangspunkt i ulven. Så er det nemmere at moderere forventningerne. Men i og med at hun er temmelig kvik, tror jeg faktisk, at jeg får en endnu bedre arbejdshund ud af hende. Jeg tror simpelthen at der er plads til flere ’emner’ oven i hovedet på hende ad gangen, end der var på Schæferne. Omvendt skal man huske det med at ulvehunden kun gider at gøre tingene 2-3 efterfølgende gange. Det dur ikke at terpe, og hvis man bliver sur og utålmodig, når hunden svigter ved 4. træningsforsøg, så skal man ikke have en ulvehund. Jeg tror det er den vigtigste regel for racen. Lad være med at terpe, den skal nok finde ud af det alligevel.

Var det en hjælp?

Med venlig hilsen Kim

15 09 2010
Yule

Hello! Im new in Danmark, im living in Copenhagen, and im owner of 4 yers old CzW, his name is Guard (Gothmog z Peronowki) Im looking for a company for him 🙂 Somebody lives near to CPH?
Julia.

17 09 2010
CsW

Dear Julia
I’ll send you an e-mail privately.

Welcome to DK 🙂

9 05 2011
Daniel Nielsen

Hej Kim.

Jeg er en dreng på 14 som er meget interesseret i hunde og ulve.

Jeg har rigtig gerne ville have en af de lidt større hunde som for eksempel en spidshund men har desværre ikke fået lov fordi vi har en hund i forvejen og min forældre syntes der er nok hunde.

Jeg har før besøgt en kennel med Alaskan Malamute og så har jeg hørt noget om du bor på Fyn og hvis det er rigtig ville jeg bare høre om jeg måtte få lov til at komme og se dine hunde.

Daniel

6 08 2011
Amalie

Hej Kim.

Har du en email man kontakte dig på, ang evt leje af Pandora?

Mvh Amalie

25 08 2011
CsW

Hej Amalie
Har du fået min e-mail:
pandora.wolfdog@gmail.com

Venlig hilsen Kim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: